Papryka faszerowana mozzarellą i risotto z pomidorami

Dostałam od mamy kilka pachnących słońcem czerwonych papryk. Były tak równe i kształtne, że aż prosiły się o nadziewanie i zapiekanie. Wybrałam farsz bezmięsny w postaci serowego risotto z dodatkiem suszonych pomidorów, parmezanu, mozzarelli i włoskich ziół. Papryka po upieczeniu była niesamowicie słodka i idealnie pasowała do słonego, kleistego ryżu…

Papryka faszerowana mozzarellą i risotto z pomidorami

Składniki:

6 niewielkich papryk

200 g mozzarelli pokrojonej w grubsze plastry

Risotto:

250 g ryżu arborio

1 cebula

2 ząbki czosnku

2/2 szklanki białego wytrawnego wina

2 łyżki oliwy lub oleju

3-4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

40 g tartego parmezanu

pół słoiczka pomidorów w oliwie

łyżka włoskich ziół

sól i biały  pieprz do smaku

Papryka faszerowana mozzarellą i risotto z pomidorami
Cebulę posiekać drobno, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, po chwili dodać obrany i zmiażdżony czosnek, suchy ryż i smażyć aż ryż stanie się szklisty. Wlać wino, gotować, aż ryż wchłonie płyn i będzie prawie miękki. Pod koniec dodać posiekane drobno pomidory. Zdjąć z ognia, dodać parmezan, wymieszać, doprawiając ziołami, solą i pieprzem.
Papryki umyć, odciąć wierzchy, które przydadzą się do przykrycia farszu i wydrążyć pestki oraz włókna. Papryki napełnić do połowy risottem, położyć plaster mozzarelli. Napełnić farszem papryki aż po brzeg, znów położyć plaster sera i przykryć paprykowym deklem. Posmarować z wierzchu olejem za pomocą pędzelka. Wstawić do piekarnika, najlepiej z funkcją grilla z termoobiegiem (175oC). Zapiekać do momentu aż miąższ papryki zrobi się miękki (sprawdzamy widelcem). W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.

Papryka faszerowana mozzarellą i risotto z pomidorami

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s