Co powiecie na ciasto drożdżowe z dodatkiem startego surowego ziemniaka? I skąd taki pomysł? Wielokrotnie piekłam chleby i bułki z dodatkiem gotowanych ziemniaków czy proszku ziemniaczanego potrzebnego do przygotowania puree. Zaryzykowałam, dodając surowego startego ziemniaka do ciasta na pizzę, bo nie znałam efektu. Ponadto, popularne w kuchni polskiej dodatki, których użyłam do pizzy, takie jak: boczek, wędzony ser, por, majeranek i śliwki pasują idealnie do ziemniaków, najbardziej popularnego warzywa w naszym kraju.
A smak ciasta? Po upieczeniu nie czuliśmy smaku ziemniaków, ciasto w środku było wilgotne i puszyste, a z wierzchu delikatnie chrupiące. Trudno być obiektywnym, kiedy sos musztardowy i wspomniane dodatki zdominowały smak ciasta. Jeśli upieczecie pizzę, korzystając z mojego przepisu, z chęcią poznam Wasze opinie. Dziś przepis na ciasto, a w następnym wpisie zapraszam na Pizzę po polsku…
Składniki:
¾ szklanki dość ciepłej wody
2 szklanki mąki pszennej chlebowej
20 g drożdży
1 średni surowy ziemniak, obrany i starty na drobnej tarce
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
2 łyżki stopionego masła
oraz mąka do podsypywania
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać resztę mąki, sól i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). Dodać startego ziemniaka, wmieszać go do ciasta. Na końcu dodać roztopione masło i jeszcze wyrabiać. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło, można je wstawić na chwilę do piekarnika (40oC). Posmarować sosem, nałożyć dodatki, posypać ziołami i piec 25 minut w temperaturze 220oC.