Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem

Zostałam hojnie obdarowana patisonami i cukinią. Teraz kombinuję, co ugotować z tymi późno letnimi warzywami. I wymyśliłam m.in. nadzienie do naleśników. Starte patisony połączone z mieloną wołowiną i kurkami. Naleśniki zrobiłam z mąki zwykłej oraz pełnoziarnistej orkiszowej – pół na pół. Dałam też po połowie mleka i piwa miodowego. Naleśniki panierowałm znów pół na pół – w mące i grubo zmielonych fistaszkach. Zapiekłam je w piekarniku i podałam z czerwonym barszczem w kubkach.

 

Ciasto:

1 1/2 szklanki mleka

1 1/2  szklanki piwa

1 ¼ szklanki mąki pszennej

1 ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej

3 jajka

szczypta sody

płaska łyżeczka cukru

½ łyżeczki soli

łyżka oleju

oraz olej do smarowania patelni

Farsz

500 g mielonego mięsa wołowego

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

200 g świeżych kurek

2 duże patisony

¾-1 szklanka bułki tartej do zagęszczenia farszu

sól, pieprz

słodka papryka

łyżeczka kminku

majeranek

oregano

pęczek natki pietruszki

Panierka:

2 jajka

1 szklanka bułki tartej

1 szklanka gubo mielonych solonych orzeszków ziemnych

Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem 

 

 

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie usmażyć naleśniki na dobrze nagrzanej patelni smarowanej na bieżąco olejem za pomocą pędzelka.

Przygotować farsz. Cebulę pokroić w kostkę, chwilę smażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso oraz posiekane kurki, usmażyć. Patisony obrać zetrzeć wierzchnią warstwę warzyw na grubej tarce, zostawiając środek z pestkami, dodać do mięsa i posolić. Dusić razem z mięsem, odparowując większość płynu. Pod koniec dodać zioła i przyprawy oraz posiekaną natkę. Zagęścić bułką tartą. Smarować cienką warstwą farszu naleśniki, zostawiając wolne brzegi. Zwijać w rulony. Panierować w jajku i bułce wymieszanej z orzechami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec – 200oC, do zrumienienia panierki. Podawać z barsczem czerwonym do picia lub kremową zupą grzybową lub żurkiem.

Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s