Zapiekanka z cukinii i kaszy jaglanej

Tak mocno przypiekało dziś słońce. To powód do radości. Ale ja chyba mam ostatnio spadek formy. Tak się objawia u mnie babie lato. W nocy budzę się, przewracam z boku na bok, patrzę na księżyc i liczę motyle, a potem ostry dźwięk budzika o 5.10…I do pracy… na osiem godzin 5 razy w tygodniu…

W weekendy zachłannie łapię lato. Na zapas. Wyjeżdżam z Rzeszowa na podkarpacką wieś, do lasu albo tylko buszuję w zaroślach nad Wisłokiem, fotografując ważki, w ogródkach działkowych, które niedługo prawdopodobnie zmienią się w galerie bez obrazów i na ostatnich osiedlowych łąkach, szukając baterflajów….

Zapiekanka z cukinii i kaszy jaglanej

Składniki:

200 g kaszy jaglanej

4 cukinie długości ok. 30 cm

3 jajka

80 g startego parmezanu

1 niewielka cebula

2-3 ząbki czosnku

sól

pieprz

łyżka majeranku

łyżka oregano

łyżka słodkiej papryki

szklanka zielonego mrożonego groszku

łyżeczka cukru

ewentualnie średni słoiczek zielonych oliwek

Zapiekanka z cukinii i kaszy jaglanej

Kaszę ugotować w dużej ilości osolonej wody na półtwardo. Odcedzić i ostudzić. Cukinie zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić, by puściła sok. Odcisnąć z nadmiaru soku. Groszek ugotować w wodzie z cukrem, odcedzić i ostudzić. Oliwki odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z rozkłóconymi jajkami i ziołami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyłożyć na dużą prostokątną blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Zapiekać około 40 minut w temperaturze 200oC. Podawać na ciepło z zimnymi sosami: czosnkowym i keczupem lub na ciepło – pomidorowym albo grzybowym. Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s