Migdałowe z kremem serowo-budyniowym, owocami lata i galaretką

Orzeźwiająca, bardzo letnia propozycja na gorące popołudnie. I porcja motyli na dokładkę.

Migdałowe z kremem serowo-budyniowym, owocami lata i galaretką

Ciasto migdałowe:

150 g mielonych migdałów

150 g brązowego cukru

100 g mąki pszennej

150 g miękkiego masła

100 g kwaśnej śmietany

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru migdałowego lub ekstrakt

Krem:

500 g bardzo gęstego sera śmietankowego na serniki (Piątnica, Hej, Wart Milk)

2 budynie waniliowe na1/2 l mleka

2/3 szklanki cukru

łyżka cukru z wanilią

oraz:

400 g dowolnych owoców (użyłam ananasa z puszki, czereśnie oraz leśne jagody)

2 galaretki owocowe (dałam agrestowe)






Oba budynie ugotować w 1/2 l mleka, do gorącego dodać cukier i cukier waniliowy, ostudzić. Galaretki rozpuścić według instrukcji na opakowaniu.

Produkty do ciasta wyjąć wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Miękkie masło utrzeć, dodając po jednym jajku, łyżce śmietany i przesypując cukrem i cukrem migdałowym. Zmielone migdały wymieszać z przesianą mąką i proszkiem. Ucierając dodawać po łyżce suchej mieszanki. Dobrze połączyć składniki. Wyłożyć na spód prostokątnej blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 155oC. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

Przygotować krem. Ser utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. Dobrze połączyć oba składniki. Wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię. Na kremie ułożyć owoce. Zalać tężejącą galaretką i schłodzić minimum 2 godziny.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s