Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym

Kiedy na sklepowej półce zobaczyłam kurki, dodałam do koszyka, nie mając jeszcze pojęcia jakie danie z nich przyrządzę. Dopiero w domu przypomniało mi się, że na wielu blogach widziałam różne przepisy z udziałem polędwiczki wieprzowej. I tak oto w mgnieniu oka powstał pyszny obiad…

Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

sól

pieprz

kminek

łyżeczka granulowanego czosnku

łyżka suszonego majeranku

łyżeczka kminku

Sos:

1 duża cebula

300 g świeżych kurek

3 ząbki czosnku

2 płaskie łyżki mąki

2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%

olej i masło

sól i pieprz

pęczek natki pietruszki



Polędwiczkę opłukać i osuszyć. Natrzeć olejem, majerankiem, kminkiem i czosnkiem. Posolić i popieprzyć Umieścić w rękawie foliowym, szczelnie zamknąć  i upiec (około 1 godziny) w piekarniku nagrzanym do 170oC na termoobiegu. W tym czasie przygotować sos. Grzyby zalać wodą, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć i osuszyć. Duże sztuki pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i łyżkę oleju. Cebulę posiekać, posolić, zeszklić, dodać posiekany drobno czosnek oraz kurki. Smażyć chwilę, następnie zalać szklanką wrzątku. Gotować około 20 minut. Śmietanę wymieszać z mąką. Wlać do mięsa, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Polędwiczkę wyjąć ostrożnie z rękawa piekarniczego. pokroić w grube plastry. Ułożyć na talerzach i obficie polać sosem. Podawać z ryżem, kaszą lub młodymi ziemniakami i dowolną surówką.

Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s