Sernik jagodowy na zimno

Sernik jest obłędny! Zdecydowałam, że zrobię go na zimno, by warstwy były wyraźnie widoczne. Wierzch posypałam startą czekoladą, a spód wykonałam z kruchych ciastek maślanych i migdałowych płatków. Zapraszam…


Składniki:

300 g rozdrobnionych kruchych ciastek maślanych (np. w malakserze)

40 g pokruszonych w dłoniach płatków migdałowych

100 g rozpuszczonego masła

1 kg śmietankowego sera na serniki

400 g jogurtu greckiego

2/3 szklanki mleka

4 płaskie łyżki żelatyny

1 szklanka cukru

1 duży cukier waniliowy

300 g jagód

kilka kostek białej czekolady

kilkanaście jagód do dekoracji


Ser i jogurt wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem sernika. Ciastka wymieszać z płatkami migdałów i masłem. Masą wylepić spód tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić. Do zimnego mleka dodać żelatynę i poczekać aż napęcznieje. Następnie rozpuścić na małym ogniu, mieszając. Ostudzić. Jagody zmiksować na mus. Ser wymieszać z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym. Wymieszać z ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatyną rozpuszczoną w mleku i porządnie wymieszać. Masę podzielić na trzy równe części. 3/4 musu wymieszać dobrze z jedną częścią masy i wylać na ciasteczkowy spód. Schłodzić do stężenia wierzchu. Drugą część masy połączyć z resztą musu i wylać na pierwszą warstwę serową, schłodzić do stężenia. Na końcu wylać białą masę. Schłodzić. Na wierzch zetrzeć białą czekoladę i udekorować jagodami.





Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s