Koniecznie musicie upiec to ciasto. Nie napracujecie się zbytnio przy nim, a efekt jest bardzo smakowity. Polecam właściwie każde owoce sezonowe. Zimą wspaniale będzie smakować z jabłkami lub brzoskwiniami z puszki.
Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 150 g masła, 1/2 szklanki drobnego cukru, 2 łyżki oleju, 3 łyżki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Polewa śmietanowa: szklanka kwaśnej śmietany 18%, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 100 g płatków migdałowych.
Owoce: 300 g truskawek, 150 g poziomek
Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić około 1 godziny. Następnie dużą prostokątną blachę wylepić ciastem. Ułożyć gęsto owoce (u mnie truskawki i poziomki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190oC na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć, zalać polewą śmietanową i posypać płatkami migdałowymi i wstawić na kolejne 25 minut (do zrumienienia wierzchu).
Polewa: zmiksować jajka z cukrem, dolać śmietanę, dodać mąkę, jeszcze raz zmiksować.