Sernik potrójnie owocowy i w dodatku musowy!

Czy macie ochotę na jeszcze jeden sernik? Bardzo owocowy, ale tym razem pieczony. Z borówkami, truskawkami i morelami w postaci musu w masie serowej. Nie miałam pomysłu na spód, więc tym razem zrobiłam ze zmielonych ciastek maślanych. Jak już wspomniałam, nie jestem fanką spodów ciasteczkowych, ale w tym przypadku okazał się to pomysł trafiony.

Sernik jest bardzo delikatny, nie za słodki, rozpływający się w ustach… Następnym razem wykonam go w wersji bez pieczenia, by ładnie oddzielić owocowe warstwy.


Spód:

250 g ciastek maślanych

2 łyżki stopionego masła

ok. 5-6 łyżek mleka

Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z masłem i mlekiem (by ograniczyć tłuszcz) i wylepić masą spod tortownicy wyłożonej papierem. Dodatkowo spód i boki zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:

1 kg sera śmietankowego na serniki

200 g śmietany kremówki

2/3 szklanki cukru (można więcej)

1 cukier waniliowy – 16 g

4-5 jajek

1 budyń waniliowy bez cukru lub 40 g mąki ziemniaczanej

5-6 bardzo dojrzałych moreli

szklanka truskawek

2/3 szklanki jagód leśnych

Polewa:

250 g kwaśnej śmietany

3 łyżki cukru pudru

łyżeczka mąki ziemniaczanej









Owoce umyć, osuszyć. W osobnych naczyniach zmiksować na mus truskawki, jagody oraz pozbawione pestek morele. Kremówkę ubi. Pozostałe składniki krótko zmiksować. Połączyć z kremówką. Masę podzielić na trzy równe części. Każdą dobrze wymieszać z musem. Wylać każdą masę na spód delikatnie i tak, by za bardzo się nie zmieszały. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC. Po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec kolejne pół godziny. Śmietanę dobrze wymieszać z cukrem pudrem i mąką. Polać wierzch sernika i piec do momentu aż masa na wierzchu zupełnie się zetnie. Studzić na początku w uchylonym piekarniku, potem na zewnątrz i koniecznie schłodzić kilka godzin w lodówce.

Sernik potrójnie owocowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s