I znów moja ukochana cukinia. Tym razem w farszu na pierogi. Ciasto pierogowe zdrowe, z mąki orkiszowej, pełnoziarnistej. dziś podaję przepis na wykonanie pierogów, a następnym razem pokażę oryginalny sposób ich podania.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
niepełna szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy
Farsz:
2 małe cukinie
ok. 300 g zmielonego sera śmietankowego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej mięty
łyżka włoskich ziół
skórka starta ze sparzonej cytryny
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na małym ogniu z łyżką oleju. Cukinie umyć, zetrzeć na grubej tarce, dodać do cebuli z czosnkiem i poddusić, odparowując zbędny płyn. Ostudzić. Dodać zioła, skórkę z cytryny, sól i pieprz oraz posiekaną miętę. Wymieszać z serkiem.
Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto. Wyłożyć na blat kuchenny lub stolnicę. Na dłonie wylać olej i wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Podsypać blat mąką, rozwałkować je na grubość 2 milimetrów. Ciasto wykrawać szklanką (powinna być dość szeroka), nakładać po kopiatej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać ze stopionym masłem lub smażone.
Proponuję jednak do bardzo neutralnego smaku pierogów przygotować sos i zapiec. Przepis w kolejnej notce 🙂 Zapraszam…