Pierogi orkiszowe z cukinią, serkiem i miętą

I znów moja ukochana cukinia. Tym razem w farszu na pierogi. Ciasto pierogowe zdrowe, z mąki orkiszowej, pełnoziarnistej. dziś podaję przepis na wykonanie pierogów, a następnym razem pokażę oryginalny sposób ich podania.

Pierogi orkiszowe z cukinią, serkiem i miętą

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 jajko

1 płaska łyżeczka soli

niepełna szklanka ciepłej wody

2 łyżki oliwy

Farsz:

2 małe cukinie

ok. 300 g zmielonego sera śmietankowego

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej mięty

łyżka włoskich ziół

skórka starta ze sparzonej cytryny

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Pierogi orkiszowe z cukinią, serkiem i miętą

Pierogi orkiszowe z cukinią, serkiem i miętą

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na małym ogniu z łyżką oleju. Cukinie umyć, zetrzeć na grubej tarce, dodać do cebuli z czosnkiem i poddusić, odparowując zbędny płyn. Ostudzić. Dodać zioła, skórkę z cytryny, sól i pieprz oraz posiekaną miętę. Wymieszać z serkiem.

Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto. Wyłożyć na blat kuchenny lub stolnicę. Na dłonie wylać olej i wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Podsypać blat mąką, rozwałkować je na grubość 2 milimetrów. Ciasto wykrawać szklanką (powinna być dość szeroka), nakładać po kopiatej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać ze stopionym masłem lub smażone.

Proponuję jednak do bardzo neutralnego smaku pierogów przygotować sos i zapiec. Przepis w kolejnej notce 🙂 Zapraszam…

Pierogi orkiszowe z cukinią, serkiem i miętą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s