Mussaka – danie na wspólne gotowanie

Końcem maja Viola – autorka bloga Fun&Taste zaprosiła mnie i kilku innych bloggerów na wspólne przygotowanie mussaki. Po przeczytaniu składników zgodziłam się bez wahania. I bardzo się cieszę, bo danie jest rewelacyjne. Kiedy syn przyszedł ze szkoły i spytał co tak pysznie pachnie, odpowiedziałam: MUSSAKA. Mikołaj na to: Co? MÓZG SSAKA? Nowe danie pod tą właśnie nazwą przyjęło się w naszej rodzinie na stałe…

To mój debiut jeśli chodzi o mussakę. Jestem pewna, że przygotuję ją jeszcze nie raz. I może następnym razem zdobędę jagnięcinę… Z wołowiną smakowało wybornie, ale chcę się zbliżyć do oryginału…. 

 

Mussaka

Składniki:

3 bakłażany

1 cebula

1 ząbek czosnku

125 ml oliwy

400 g mielonej jagnięciny (użyłam chudej wołowiny)

400 g posiekanych pomidorów z puszki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki

2 łyżki świeżo posiekanej mięty

3 łyżki masła

3łyżki mąki

300 ml mleka

75 g żółtego sera

sól, pieprz

Bakłażany wymyć, osuszyć, oczyścić i pokroić na plastry 0,5 cm. Posypać solą i pozostawić na 1 godzinę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i mocno przesmażyć razem z mięsem na 2 łyżkach oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Pomidory wlać wraz z sosem do mięsa, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, dodac zioła. Patelnię zdjąć z ognia. Bakłażan opłukać, osuszyć i smażyć porcjami z obu stron na pozostałej oliwie. Plastry bakłażana układać warstwami naprzemiennie z mięsnym sosem w natłuszczonej formie do zapiekanek. Piekarnik nagrzać do temp 220oC (termoobieg 200oC ) Z roztopionego masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i gotować, aż powstanie gęsty, kremowy sos.  Przyprawić do smaku, polać zapiekankę. Całość posypać startym serem i piec ok 45 minut.


Mussaka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s