Zdrowe, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz płatków owsianych. Idaalne na śniadanie, podwiecorek, kolację, przyjęcie dla dzieci. Podane z sosem truskawkowym. Dziś z mężem jedliśmy je na śniadanie. Placuszki z twarogu. Polecam!
Składniki:
3 jajka
kostka półtłustego twarogu
½ szklanki mleka
3 łyżki płatków owsianych
1 duży cukier waniliowy
mąka pełnoziarnista (u mnie orkiszowa)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sos: szklanka świeżych lub rozmrożonych truskawek, 2 łyżki śmietany, cukier do smaku.
Jajka wymieszać z mlekiem, rozgniecionym widelcem twarogiem, płatkami i cukrem waniliowym. Dodać tyle mąki, aby ciasto było gęste (około 2/3 szklanki). Wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść małe porcje ciasta i smażyć na złotu kolor na małym ogniu. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Składniki sosu zmiksować, polać ciepłe placuszki i podawać.