Pełnoziarniste placuszki twarogowo-owsiane z sosem truskawkowym

Zdrowe, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz płatków owsianych. Idaalne na śniadanie, podwiecorek, kolację, przyjęcie dla dzieci. Podane z sosem truskawkowym. Dziś z mężem jedliśmy je na śniadanie. Placuszki z twarogu. Polecam!

 

Pełnoziarniste placuszki twarogowo-owsiane z sosem truskawkowym 

Składniki:

3 jajka

kostka półtłustego twarogu

½ szklanki mleka

3 łyżki płatków owsianych

1 duży cukier waniliowy

mąka pełnoziarnista (u mnie orkiszowa)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sos: szklanka świeżych lub rozmrożonych truskawek, 2 łyżki śmietany, cukier do smaku.

 

 

Jajka wymieszać z mlekiem, rozgniecionym widelcem twarogiem, płatkami i cukrem waniliowym. Dodać tyle mąki, aby ciasto było gęste (około 2/3 szklanki). Wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść małe porcje ciasta i smażyć na złotu kolor na małym ogniu. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Składniki sosu zmiksować, polać ciepłe placuszki i podawać.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s