Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

 

Przez palce ucieka mi wiosna, najpiękniejsza pora roku. Praca, dom, praca, dom, praca, weekend, praca i tak niewiele chwil na reset. Staram się, by nie przegapić tych pięknych chwil, których doświadcza kobieta z bagażem lat… małżeństwa, pracy, macierzyństwa, domu… Zatrzymuję je w słowach, obrazach. Jedną z tych chwil jest pierwszy kęs sernika marzeń. Ten to potrafi zawrócić w głowie…

Sernik powstał w myślach już jakiś czas temu, w ubiegły weekend doczekał się realizacji…


Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

Spód:

225 g ciastek zbożowych (San)

100 g solonych fistaszków (grubo zmielonych)

80 g masła stopionego

2-3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (lub zwykłego)

Masa serowa i wykończenie:

1 kg tłustego sera na serniki

100 g białej czekolady

1/3 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki

250 ml ajerkoniaku

5-6 jajek

1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru

250 ml kwaśnej śmietany 18%

2 łyżki cukru pudru

oraz opakowanie białych Michałków – 280 g


Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

 

Fistaszki grubo zmielić w malakserze, a ciastka drobniej. Masło orzechowe rozpuścić ze zwykłym, wymieszać z ciastkami i orzechami. Wylepić dno tortownicy (26 cm). Włożyć do lodówki. Gdyby masa była za sucha, należy dodać łyżkę zimnej wody. Tortownicę należy z zewnątrz zabezpieczyć folią.

Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance lub mleku, ostudzić i wymieszać z ajerkoniakiem. Jajka zmiksować z zimną mieszanką alkoholu i rozpuszczonej czekolady i połączyć z serem oraz proszkiem budyniowym. Wylać na ciasteczkowy spód. Michałki pokroić w kosteczkę, około 6 sztuk zostawić do dekoracji, pokrojone wrzucić do masy i zatopić łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 40 minut, potem dopiekać w 150oC aż wierzch będzie ścięty.

Na końcu śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i zalać wierzch sernika. Zwiększyć znów temperaturę i piec około 20 minut aż śmietana się zetnie. Wyjąć i ostudzić. Zimne posypać posiekanymi Michałkami, które odłożyliśmy. Sernik schłodzić przed podaniem minimum 2 godziny.

Julek na babcinej łące

Mikołaj na babcinej łące

.... i moja motylandia...

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s