Zupa-krem z pieczarek z domowymi kluskami

Lubię kremowe zupy, a najbardziej borowikową. Dziś, z okazji trwania Pieczarkowego weekendu prowadzonego na Durszlaku przez Mopsa w kuchni, prezentuję nieco mniej wykwintną wersję zupy grzybowej, a mianowicie Zupę-krem z pieczarek z domowymi kluskami.

 

 Zupa-krem z pieczarek z domowymi kluskami

Składniki:

30 dag pieczarek

1 por

2 ziemniaki

1 marchewka

2 pietruszki

ewentualnie kilka suszonych grzybów dla podkreślenia aromatu

pieprz, sól, suszony lubczyk, natka pietruszki

pół kubka słodkiej śmietanki min. 18% 

 

Kluski:

1/ 3 szklanki ciepłej wody

1 szklanka mąki

1 łyżeczka oleju 

szczypta soli 

 

Wszystkie obrane i podzielone na kawałki warzywa oraz opłukane pieczarki umieścić w garnku, zalać wodą i nieco posolić. Gotować do miękkości.

Kiedy warzywa będą się gotować, do miski wsypać przesianą mąkę i sól, wlać wodę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto jak na pierogi, dodając na końcu olej, by ładnie odchodziło od rąk.

Kiedy warzywa całkowicie zmiękną, zupę zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, lubczykiem i dodać posiekaną natkę. Zagotować. Z ciasta odrywać kawałeczki, rolować w palcach i wrzucać do zupy. Gotować jeszcze chwilę. Odlać pół kubka gorącej zupy, wlać do niej śmietankę i energicznie wymieszać. Wlać do wrzącej zupy, mieszając. Podawać gorącą.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s