Śmietankowe misie

Śmietankowe misie

 

Z okazji czwartych urodzin naszego Julka upiekłam ciasteczka dla dzieciaków z jego grupy przedszkolnej.  Po pieczeniu nastąpiła misiowa sesja fotograficzna. Bawiliśmy się świetnie.

Z ciastem śmietanowo-maślanym pracuje się bardzo dobrze, jest elastyczne i nielepiące, dlatego w przyszłości wykorzystam je do innych wypieków.

Przepis pochodzi z blogu Doroty, gdzie autorka przygotowała serca. Ja uznałam, że dzieci bardziej ucieszą właśnie koledzy Kubusia Puchatka, Koralgola i Misia Uszatka.

Ja dodałam do ciasta 1/2 szklanki cukru pudru, choć w przepisie nie ma. 

Składniki na około 60 sztuk (u mnie wyszło więcej, bo foremka była mała):

28 dag mąki pszennej

25 dag masła

5 łyżek gęstej śmietany

1 żółtko

1 białko do posmarowania 

cukier kryształ do posypania (użyłam brązowego)

 

Śmietankowe misie 

 

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować, wykrajać niezbyt cienkie ciasteczka. Posmarować białkiem i posypać cukrem (jeśli nie dajemy cukru pudru do ciasta). Piec na blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej kaszą manną około 17-20 minut, w temperaturze 175ºC, aż będą lekko zarumienione. 

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s