Sernik mleczny z musem truskawkowym (na zimno)

Serniki, uwielbiam i piekę bardzo często. No właśnie, prawie wszystkie są u mnie pieczone. Postanowiłam to zmienić i w sobotnie popołudnie przygotowałam serowiec bez pieczenia, w dodatku bez jajek, ale za to z mlekiem w proszku i truskawkowym musem. Spód stanowią zmielone herbatniki maślane i migdały. Sernik jest nie za słodki, prawie jak ptasie mleczko…. I do tego niesamowicie szybki w wykonaniu, wymieszany łyżką…

Przepis dodaję do akcji SeroManiacy. 

 

Sernik mleczny z musem truskawkowym (na zimno)

 

Przepis na tortownicę o średnicy 26-27 cm

Spód:

250-300 g herbatników maślanych

100 g płatków migdałowych

50 g masła

ok. 1/2 szklanki mleka

Masa serowa:

1 kg chudego sera zmielonego  dwukrotnie lub z wiaderka

250 ml śmietany kremówki

1 szklanka mleka w proszku (niegranulowane)

5 łyżeczek żelatyny

2/3 szklanki mleka

2/3 szklanki cukru pudru (lub więcej)

Mus truskawkowy:

1 szklanka wody

250-300 g mrożonych lub nieco mniej świeżych truskawek

1 kisiel truskawkowy (na 1/2 l wody)

2 łyżeczki cukru waniliowego 


 

Sernik mleczny z musem truskawkowym (na zimno)

 

Masło stopić, dodać mleko. Ciastka zmielić razem z płatkami migdałów, wymieszać z masłem i mlekiem. Mokrą masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem i docisnąć. Odłożyć do lodówki, by spód nieco stwardniał.Żelatynę wsypać do zimnego mleka, podgrzewając rozpuścić. Przestudzić. Część sera włożyć do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać. Całość przełożyć do reszty sera. Wymieszać z cukrem i mlekiem w proszku. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy serowej. Wyłożyć na masę ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Włożyć na minimum godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować mus. Truskawki rozmrozić, wraz sokiem przełożyć do małego garnka. Zalać 1/2 szklanki wody i zagotować. Zmiksować blenderem i jeszcze raz zagotować. W reszcie wody rozpuścić proszek kisielowy i wlać małym strumieniem do masy truskawkowej, ciągle mieszając do zgęstnienia. Dodać cukier waniliowy i ewentualnie zwykły, wymieszać. Zdjąć z ognia. Wierzch przykryć folią aluminiową tak, by stykała się z wierzchnią warstwą musu, co zapobiegnie utworzeniu się „skorupy”. Mus ostudzić. Zimny wylać na masę serową i włożyć do lodówki do stężenia (minimum 2 godziny).


1 kisiel truskawkowy (na 1/2 l wody)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s