Babka makowo-migdałowa (bez mąki)

Babka powstała według przepisu Asi, ale zmodyfikowałam nieco skład i upiekłam w formie babkowej, a nie w tortownicy, jak w oryginale. Dla makożerców – pychota. Ja do nich aż tak bardzo nie należę. Mimo wszystko polecam, bo babka jest bardzo wilgotna, czekoladowa i przede wszystkim bezglutenowa!

Wypiek z ogromną przyjemnością dodaję do akcji Wypieki bez mąki  w kategorii wypieki niedietetyczne.

 

Babka makowo-migdałowa (bez mąki)

 

Składniki:

850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki)
150 g mielonych migdałów
6 jajek (w temperaturze pokojowej)
bakalie- użyłam 100 g żurawiny i 100 g posiekanej mieszanki orzechów
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
100 g gorzkiej czekolady

Dekoracja:
cukier puder

cukrowe kolorowe jajka


Babka makowo-migdałowa (bez mąki)

 

Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund. Ciągle miksując dodać żurawinę i posiekane orzechy. Na koniec zmiksować ze śmietanką kremową oraz posiekaną czekoladą.

Masę wyłożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej migdałami lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec „do suchego patyczka” (około 1 godziny, temperatura 180oC). Makowiec z gotowej masy makowej będzie wilgotny, trzeba go więc zostawić na noc bez przykrycia na blacie w kuchni aby się podsuszył. Babkę posypałam cukrem pudrem i udekorowałam cukrowymi jajeczkami.

 

Babka makowo-migdałowa (bez mąki)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s