Babeczki czekoladowe z amaretto i niespodzianką

Prawie wszyscy lubią czekoladę. Każdy ma swoją ulubioną. Ja najbardziej to chyba jednak preferuję gorzką,a le wszystkie jej odmiany stosuję do różnego rodzaju wypieków. Babeczki, które prezentuję zawierają jej tylko 100 g, ale jest w nich również kakao, które jest jej głównym składnikiem. W babeczkach ukryłam pewien sekret. Jeśli chcecie wiedzieć jaki, odsyłam do przepisu. Babeczki czekoladowe wędrują do dwóch akcji prowadzonych przez Bożenę, a mianowicie Dzień Czekolady, który obchodzony był wczoraj oraz Babki i babeczki.

 

Babeczki czekoladowe z amaretto i niespodzianką

 

Składniki na 12-14 babeczek:

100 g masła

100 g gorzkiej czekolady

25 g kakao

250 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej

80 ml amaretto

1 starte jabłko

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

100 g cukru brązowego

100 g kwaśnej śmietany

śliwki kalifornijskie i migdały bez skórki


Babeczki czekoladowe z amaretto i niespodzianką

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Dolać amaretto i wymieszać Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier i jajka oraz śmietanę.  Zmiksować. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Dalej ucierając dodawać po łyżce suchą mieszankę. Wlać czekoladę z amaretto. Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce do masy, którą należy dokładnie wymieszać.

Nałożyć po łyżce ciasta w każdą foremkę lub otwór formy muffinkowej wyłożonej papilotkami. Każdą śliwkę delikatnie naciąć i włożyć do niej migdał. Śliwkę umieścić na każdej porcji ciasta, wcisnąć i przykryć drugą łyżką ciasta.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 35-40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Następnie wyjąć i ostudzić. 

Udekorować ubitą z cukrem śmietaną kremówką i np. kolorową posypką.


Babeczki czekoladowe z amaretto i niespodzianką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s