Pasztet mięsny z cukinią, serem i suszonymi pomidorami

Ostatni przepis, który dodaję w tym roku do akcji Wielkanocne smaki 2 oraz SeroManiacy.


Pasztet mięsny z cukinią, serem i suszonymi pomidorami

 

Składniki:

500 g mięsa zmielonego wołowego

350 g zmielonego mięsa z indyka

250 g wątróbki z indyka

200 g boczku wędzonego pokrojonego na duże kawałki

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 młoda cukinia, niedobrana, pokrojona w duże plastry

3 jajka

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, imbir, estragon, lubczyk, mielony kminek

olej do smażenia

Nadzienie:

150 g sera żółtego w plastrach użyłam ziołowej Goudy)

6-8 suszonych pomidorów w oliwie

ok. 100 g salami

 

 

 

Mięsa usmażyć na oleju. Cebulę pokroić, poddusić na oleju, dodając pod koniec przekrojone na pół ząbki czosnku. Wszystko zmiksować razem z jajkami i surową cukinią, doprawić solą, pieprzem, imbirem oraz ziołami. Przełożyć połowę masy do długiej keksówki. Pomidory odsączyć z oliwy, ułożyć po dwa na plastrze sera i zwinąć w rulony. Ułożyć na środku masy i przykryć pozostałą masą. Wyłożyć na wierzch plastry salami. Piec z funkcją termoobiegu w temperaturze 160oC około 1 godzinę. Wystudzić przed rozkrojeniem.

 

Pasztet mięsny z cukinią, serem i suszonymi pomidorami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s