Sernik mleczno-cytrusowy z % i Wesołych Świąt

Kochani!

Serdecznie dziękuję wszystkim za życzenia składane na moim blogu. W podziękowaniu zapraszam Was na wielkanocny sernik. A tak na poważnie, to niech czas Wielkiej Nocy wyzwoli w Was pokłady, miłości i dobroci. Niech nie zabraknie zdrowia, spokoju i radości serca.

I mam nadzieję, że wszystkie wypieki i potrawy będą wyjątkowo udane i apetyczne!

 

Sernik mleczno-cytrusowy z %

 

Sernik mleczno-cytrusowy (przepis na tortownicę o średnicy 26 cm)

Składniki na spód i ciasteczkowe ozdoby:

120 g zimnego masła

3 łyżki cukru pudru

200 g mąki mąki krupczatki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

1 łyżka kwaśnej śmietany

Składniki ciasta zagnieść, rozwałkować na cienki placek, wykroić brzegiem tortownicy koło. Wyłożyć na spód tej samej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta  (ok. 1/5) zawinąć w kulkę i schować do lodówki. Ciasto w tortownicy podpiec 20 minut w temperaturze 180oC na lekko złoty kolor. Podczas pieczenia przygotować masę serową.

 

Sernik mleczno-cytrusowy z %

 

Masa serowa:

1 kg sera śmietankowego na serniki (użyłam półtłusty President)

5 jajek

200 ml schłodzonej kremówki

1 puszka (400 g) mleka skondensowanego słodzonego

starta skórka i sok z 2 cytryn oraz skórka starta z 1 pomarańczy (wyszorowanych i sparzonych)

150 ml wódki cytrynowej (np. Barmańska 21%)

1 standardowy kisiel pomarańczowy (proszek)

Schłodzoną śmietanę ubić. Jajka zmiksować z mlekiem skondensowanym, wódką, skórkami cytrynową i pomarańczową oraz sokiem z cytryny. Ser wymieszać na bardzo małych obrotach miksera z masą jajeczno-mleczną oraz kisielem. Wylać na podpieczone ciasto. Przez pierwsze pół godziny piec w temperaturze 180oC z włączoną grzałką górną i dolną, potem do godziny na termoobiegu w temperaturze 130oC. Sernik nie musi być bardzo ścięty w środku.

W czasie pieczenia sernika rozwałkować pozostałe ciasto i wyciąć foremkami dowolne kształty, upiec w pierwszej fazie pieczenia sernika (w wyższej temperaturze do lekkiego zezłocenia. Ostudzić i dowolnie udekorować (użyłam pisaków znanej firmy).

Sernik po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku (około 1/2 godziny, potem ostudzić całkowicie i schłodzić.

 

Sernik mleczno-cytrusowy z %

Warstwa pomarańczowa:

mały słoik dżemu lub konfitury pomarańczowej

niepełna szklanka zimnego soku pomarańczowego

1 mały ekspresowy kisiel (typu słodki kubek)

miąższ pomarańczy, z której starta została skórka (bez białej części)

Dżem zagotować z pomarańczą podzieloną na kawałki i 1/2 szklanki soku. Zmiksować. W reszcie soku rozpuścić kisiel. Do gotującego się musu wlać szybko kisiel, ciągle mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia. Wylać na zimny wierzch sernika, wyrównując do brzegów. Wystudzić masę pomarańczową. Na wierzchu ułożyć udekorowane ciasteczka. Schłodzić.

Sernik wysyłam oczywiście do Mirabelki. Ona wie co z nim zrobić…


Sernik mleczno-cytrusowy z %

Sernik mleczno-cytrusowy z %

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s