Kremowa zupa paprykowa z mozzarellą i pestkami dyni

Bardzo lubię kremowe zupy. Gotując je, można zrezygnować z ciężkich wywarów mięsnych, a jedynie dodać oliwy lub masła oraz przyprawić pachnącymi ziołami… Tym razem wybór padł na czerwoną paprykę. Zupę podałam z kawałkami mozzarelli i prażonymi pestkami dyni. Bardzo aromatyczna i aksamitna. Już wyobrażam sobie jak będzie smakować w sezonie paprykowym…

Zupę dodaję do akcji La Cucina Italiana!.


Kremowa zupa paprykowa z mozzarellą i pestkami dyni

 

Składniki:

2 papryki, wypatroszone i pokrojone na kawałki

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 marchewki

1 mały seler

2 litry bulionu warzywnego lub wody

sól, pieprz

2 łyżki słodkiej papryki w proszku 

oliwa

2 łyżki ostrego Alwaru lub pasty paprykowej w tubce

2 łyżki koncentratu pomidorowego lub szklankę przecieru

łyżeczka suszonego oregano

kilka gałązek natki pietruszki

prażone pestki dyni



Obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa (oprócz papryki) zalać bulionem lub wrzątkiem i gotować aż zmiękną. Paprykę poddusić na oliwie, pod koniec dodać słodką paprykę w proszku i chwilę smażyć. Przełożyć do warzyw i chwilę razem gotować. Dodać koncentrat pomidorowy (lub przecier) oraz Ajvar (lub pastę paprykową z tubki). Wszystko zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem oraz suszonym oregano. Na końcu wrzucić posiekaną natkę. Podawać z kawałkami mozzarelli i prażonymi pestkami dyni.


Kremowa zupa paprykowa z mozzarellą i pestkami dyni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s