Mazurek z masłem orzechowym i polewą toffi

O cudownej kruchości ciasta z masłem orzechowym przekonałam się piekąc Fistaszkowe misie oraz Sernik czekoladowy z michałkami na fistaszkowym spodzie , dlatego pomyślałam, że mogę na jego bazie upiec również wielkanocny mazurek. Spód przełamałam aromatem cytryny. Masę stanowi gęsty sos toffi i podprażone słone orzechy arachidowe.

Mazurek wędruje na wielkanocny stół w akcji Mirabelki oraz ABC Mojej Kuchni. Mazurek jest tak delikatny, że baranki podczas przenoszenia mazurka zostały nieco uszkodzone 🙂

 

Mazurek z masłem orzechowym i polewą toffi

 

Spód:

120 g miękkiego masła

120 g masła orzechowego

250 g mąki krupczatki

1 jajko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

40 g brązowego cukru

skórka starta z 1 cytryny

Wszystkie składniki zagnieść w kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 godzinę.

Polewa:

2 łyżki masła

3 łyżki jasnego brązowego cukru

2 łyżki miodu

200 ml śmietany kremówki


Mazurek z masłem orzechowym i polewą toffi

 

Przygotować polewę. Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy masło, cukier i miód się rozpuszczą gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuje się prawie o połowę do konsystencji gęstej śmietany.Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Część można zostawić na utworzenie brzegów mazurka i ciastka do dekoracji. Wylepić nim dno prostokątnej blachy (25 x 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (wtedy łatwiej wyjąć ciasto z formy i przenieść na kuchenny blat lub deskę. Piec 20 minut w temperaturze 180-190oC (do zezłocenia). Wyjąć i ostudzić.

Ciasto polać gorącą polewą i obsypać uprażonymi solonymi orzechami.


Mazurek z masłem orzechowym i polewą toffi

Mazurek z masłem orzechowym i polewą toffi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s