Babka amaretto z wiśniami i różową czekoladą (na białkach)

Pierwszy wiosenny weekend zaczynam od przepisu na babkę. Będę się długo nią zachwycać, bo jest warta wszystkich ochów i achów… Jest aromatyczna, wilgotna, pachnąca migdałami. Słodycz ciasta przełamuje kwaskowatość wiśni. I do tego ta polewa… Smak białej czekolady w kolorze różowym, trudno odgadnąć czym była zabarwiona….

Babka wędruje tu i tu.

 

Babka amaretto z wiśniami i różową czekoladą (na białkach)

 

Składniki:

100 drobno zmielonych płatków migdałowych lub zmielonych migdałów bez skórek

200 g mąki

2 budynie śmietankowe

2/3 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru migdałowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

5 białek

250 ml jogurtu naturalnego

150 g miękkiego masła

125 ml likieru amaretto

mrożone wiśnie lub suszona żurawina

Polewa:

100 g białej czekolady

4 łyżki mleka lub śmietanki

2 łyżeczki koncentratu buraczanego

50 g płatków migdałowych


Babka amaretto z wiśniami i różową czekoladą (na białkach)

Masło i jogurt wyjąć z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem. Białka powinny być zimne do ubicia. Mąkę przesiać z budyniami i proszkiem do pieczenia, wymieszać z migdałami. Miękkie masło utrzeć z cukrami, dodać jogurt oraz porcjami dodawać suchą mieszankę. Ciągle mieszając, małym strumykiem wlać amaretto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać łyżką. Formę do babki wysmarować olejem i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami. Wyłożyć 1/3 ciasta i powkładać do niego 1/2 wiśni (nierozmrożonych). Wyłożyć drugą porcję ciasta, resztę wiśni, a na nie pozostałe ciasto. Piec 50-60 minut w temperaturze 180oC. Babka jest upieczona, kiedy wykałaczka wbita w środek ciasta jest sucha. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wyciągnąć z formy. Udekorować zimną babkę polewą wykonaną z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z mlekiem lub śmietanką i wymieszanej z koncentratem buraczanym. Wierzch posypać płatkami migdałów.

 

Babka amaretto z wiśniami i różową czekoladą (na białkach)

Babka amaretto z wiśniami i różową czekoladą (na białkach)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s