Mazurek wiosenny

Na powitanie wiosny oraz z okazji pasowania mojego synka Julka na przedszkolaka przygotowałam radosnego mazurka! Żelki zniknęły z niego po 5 minutach od prezentacji. Mamie i tacie została reszta…

Ciasto dodaję do akcji: Wielkanocne Smaki 2 prowadzonej przez Mirabelkę.

Pomysł własny.

 

Mazurek wiosenny

 

Ciasto:

200 g zimnego masła

1 ¼ szklanki mąki (krupczatki)

1 jajko

½ szklanki cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki ciasta szybko zagnieć. Następnie rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką. Najlepiej przyłożyć do ciasta spód tortownicy, na której będziemy je piec i wykroić. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190oC na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić

 

Mazurek wiosenny

Dekoracja:

280 ml słodkiej śmietanki kremówki

1 opakowanie zielonego kisielu ekspresowego, np. o smaku zielonego jabłuszka (na 175 ml wody)

kolorowe żelki

Śmietankę zagotować w wysokim i wąskim garnku lub podgrzać w mikrofali w wysokiej misce (użyłam słoika). Wsypując proszek kisielowi, energicznie mieszać do rozpuszczenia proszku. Wylać gorący na ciasto. Dowolnie udekorować żelkami.



Mazurek wiosenny

Mazurek wiosenny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s