Nareszcie wiosna i… bananowe wiosenne babeczki i motyle

Czuję już Wiosnę. Przez wielkie W. Rozpiera mnie energia. Nie nadążam z realizacją pomysłów kulinarnych.

Wkrótce rozpocznę nowy fascynujący sezon motylkowy! Cieszę się ogromnie. Pierwsze baterflaje obudziły się z zimowego snu, ale to jeszcze początki, latały w wiosennym szale zbyt szybko, by je zatrzymać na fotografiach… W zastępstwie wyfrunęły baterflaje z z mojego piekarnika.

Przygotowując ciasto, skorzystałam z pomysłu Doroty Świątkowskiej na babeczki – miodowe pszczółki. Też owady, tylko bardziej sercu bliskie…

Babeczki z przyjemnością dodaję do akcji: Zimowe ciasta domowe oraz Zwierzęce klimaty i wrzucam do wielkanocnego koszyka w akcjach: Babki i babeczki oraz Wielkanoc 2012.

A już niebawem zapraszam na Wiosennego mazurka, z motylami i kwiatkami.

Z podanej porcji ciasta upiekłam 6 motyli i 3 małe babeczki (moje uwagi na niebiesko, kursywą):


Bananowe babeczki - motylki


Składniki:

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki jasnego brązowego cukru

50 g masła, roztopionego

2 małe mocno dojrzałe banany

2 jajka

2 łyżki miodu

5 łyżek mleka



 

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek i sodę przesiać. Dodać cukier, masło, rozgniecione banany i dobrze wymieszać.

W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, miód i mleko. Dodać do wcześniej zmiksowanej masy bananowej i wymieszać, tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto, do 2/3 wysokości papilotek (użyłam pojedynczych form silikonowych, które nie wymagają wyłożenia papilotkami).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Babeczki udekorowałam kupionymi kolorowymi pisakami.

 

Wiosenne babeczki bananowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s