Pieczeń wołowa z lubczykiem i warzywami

Obiad, który dziś prezentuję  przygotowałam specjalnie do akcji Zielono mi organizowanego już po raz trzeci przez Pincake. Nie wyobrażamy sobie kuchni bez warzyw, szczególnie tych w kolorze zielonym. Moje dzieciaki bardzo lubią brokuły, fasolkę szparagową, ogórki, cukinię czy kapustę. A sos koperkowy to stały gość na naszym stole… Pieczeń zrobiłam z mielonego mięsa wołowego, a środek faszerowałam: groszkiem, zielona szparagówką, marchewką i papryką. Podałam z brokułami w bułce tartej i pieczonymi ziemniaczkami…

Przepis dodaję również do akcji Panny Malwinny.

 

Pieczeń wołowa z lubczykiem i warzywami

 

Składniki:

800 g mielonej wołowiny

1 sucha kajzerka

2 łyżki suszonego lubczyku

1 łyżka suszonego majeranku

łyżeczka kminku (całego)

2 jajka

sól, pieprz, słodka papryka

2 ząbki czosnku

niepełna szklanka gotowanych warzyw (marchew, groszek, zielona fasolka szparagowa)

kawałek świeżej czerwonej papryki 

olej i bułka tarta do formy


Warzywa zblanszować w osolonym wrzątku. Szparagówkę pokroić na małe kawałki. Świeżą paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozdrobnić. Wymieszać z mięsem, jajkami, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, lubczykiem, majerankiem i kminkiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wyrobić dłońmi. Podłużną keksówkę wysmarować olejem i posypać bułkę tartą. Wyłożyć połowę masy mięsnej. Na niej na samym środku wzdłuż ułożyć warzywa. Przykryć resztą masy, wygładzić wierzch i posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i przykryć folią aluminiową. Piec około 50 minut. Pokroić w grube plastry. Podawać z sosem (najlepiej koperkowym), brokułami (z bułką tartą) lub z surówką z kapusty pekińskiej z pomidorami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s