Obiad, który dziś prezentuję przygotowałam specjalnie do akcji Zielono mi organizowanego już po raz trzeci przez Pincake. Nie wyobrażamy sobie kuchni bez warzyw, szczególnie tych w kolorze zielonym. Moje dzieciaki bardzo lubią brokuły, fasolkę szparagową, ogórki, cukinię czy kapustę. A sos koperkowy to stały gość na naszym stole… Pieczeń zrobiłam z mielonego mięsa wołowego, a środek faszerowałam: groszkiem, zielona szparagówką, marchewką i papryką. Podałam z brokułami w bułce tartej i pieczonymi ziemniaczkami…
Przepis dodaję również do akcji Panny Malwinny.
Składniki:
800 g mielonej wołowiny
1 sucha kajzerka
2 łyżki suszonego lubczyku
1 łyżka suszonego majeranku
łyżeczka kminku (całego)
2 jajka
sól, pieprz, słodka papryka
2 ząbki czosnku
niepełna szklanka gotowanych warzyw (marchew, groszek, zielona fasolka szparagowa)
kawałek świeżej czerwonej papryki
olej i bułka tarta do formy
Warzywa zblanszować w osolonym wrzątku. Szparagówkę pokroić na małe kawałki. Świeżą paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozdrobnić. Wymieszać z mięsem, jajkami, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, lubczykiem, majerankiem i kminkiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wyrobić dłońmi. Podłużną keksówkę wysmarować olejem i posypać bułkę tartą. Wyłożyć połowę masy mięsnej. Na niej na samym środku wzdłuż ułożyć warzywa. Przykryć resztą masy, wygładzić wierzch i posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i przykryć folią aluminiową. Piec około 50 minut. Pokroić w grube plastry. Podawać z sosem (najlepiej koperkowym), brokułami (z bułką tartą) lub z surówką z kapusty pekińskiej z pomidorami.