Placuszki z kaszy jaglanej i twarogu (z rodzynkami i skórką pomarańczową)

To już ostatnia chwila, by dodać jeszcze jeden wpis do akcji Niedoceniana kasza jaglana. Przed momentem na drugie danie zjedliśmy bardzo smaczne racuszki na bazie kaszy jaglanej i twarogu.

Do ciasta dodałam również cukier waniliowy, startą skórkę z pomarańczy oraz rodzynki. Świetnie pasuje do nich konfitura pomarańczowa. Można je zjeść na śniadanie, obiad i kolację.

Przepis chciałabym również dodać do akcji Szymona – Bakalie w kuchni (ale nie w cieście).

 

Pomarańczowe placuszki z kaszy jaglanej i twarogu (z rodzynkami) 

 

Składniki:

3 jajka

300 g twarogu

około 100 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem)

1 szklanka mąki (dałam krupczatkę)

30 g cukru

30 g cukru waniliowego

100 g sparzonych rodzynek

skórka starta z 1 pomarańczy (sparzonej)

olej do smażenia

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do podania: konfitura pomarańczowa lub cukier puder


Kaszę ugotować i ostudzić. Ser przecisnąć przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszać z jajkami, kaszą, mąką, proszkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Rozgrzać na patelni olej, nakładać po sporej łyżce masy i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z łyżeczką konfitury pomarańczowej lub posypane cukrem pudrem.


Pomarańczowe placuszki z kaszy jaglanej i twarogu (z rodzynkami)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s