Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

Kiedy przychodzi weekend pozwalam sobie na bardziej pracochłonne dania, takie jak na przykład pierogi z krucho-drożdżowego ciasta. Jest w nich zdrowa chuda wołowina i bardzo sycące warzywa strączkowe: groch, fasolka szparagowa oraz czerwona fasola. Warto podać do nich gorący kubek niezabielanej zupy pomidorowej lub czerwonego barszczu.

Przepis dodaję do akcji Panny Malwinny.

Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

Nadzienie: 250 g mielonej wołowiny, mała czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, 200 g mrożonej mieszanki warzywnej meksykańskiej, kawałek czerwonej papryki, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawa do chili con carne (do smaku), pół puszki czerwonej fasoli, olej do smażenia

Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zmielone mięso i usmażyć. Dodać szklankę wody, mrożone warzywa i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić do miękkości, następnie dodać przyprawy i koncentrat. Na końcu wrzucić fasolę i gotować do momentu odparowania sosu. Ostudzić.

Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, płaska łyżeczka cukru, 1/2 szklanki mleka, kwaśna śmietana, sól do smaku.

Białko i łyżka mleka do posmarowania oraz sezam do posypania.


Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać sól, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże. Zagnieść jednolite ciasto, dodając kwaśną śmietanę, gdyby było za gęste. Odłożyć na 1 godzinę, by nieco urosło.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać porcje farszu. składać po przekątnej, zlepiać dobrze brzegi (najlepiej brzegi od środka smarować mlekiem, wtedy dobrze się sklejają). Układać na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do ciepłego piekarnika na ok. 20 minut. Smarować białkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 180oC około 20-25 minut do zrumienienia. Podawać ciepłe z czystym barszczem czerwonym do picia lub bulionem pomidorowym.


Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s