Drożdżowe czekoladowe serca z serkiem truskawkowym

Drożdżowe czekoladowe serca z serkiem truskawkowym

 

W ten wyjątkowy dzień zapraszam Was na pyszne czekoladowe drożdżówki w kształcie serca, z truskawkowo-serowym nadzieniem. Dla wszystkich, których kochacie, lubicie lub darzycie sympatią. Są chrupiące, ale zawinięte w folię powinny zmięknąć. 

Jakiś czas temu zobaczyłam podobne u Justin&Dorothy. Ciasto wykonałam na podstawie ciasta krucho-drożdżowego na rogaliki, zmniejszając ilość masła, równocześnie, dodając stopioną czekoladę oraz kakao. Z tej porcji ciasta upiekłam kilkanaście drożdżówek i 7 małych serduszek. Dwie drożdżówki zrobiłam bez dodatku truskawek dla koleżanki z sąsiedniego biurka, która ma na nie uczulenie.

Przepis dodaję do akcji Walentynki 2012. Czym TO się je? prowadzonej na Durszlaku przez lejdi-of-the-house oraz Owocowe ciasta zimowe autorstwa Kasi.

 


 

Nadzienie: 150 g twarogu lub serka śmietankowego, ok. 3/4 szklanki truskawek truskawek (mogą być mrożone), 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 1 białko.

Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 120 bardzo drobnego cukru lub cukru pudru, 2 łyżki gorzkiego kakao, 100 g gorzkiej czekolady, 120 ml mleka, białko do posmarowania oraz cukier puder do oprószenia.

 

Drożdżowe czekoladowe serca z serkiem truskawkowym

 

Drożdże rozpuścić w garnuszku z połową podanej porcji ciepłego mleka 1 łyżką cukru. Czekoladę połamać, rozpuścić w reszcie mleka. Ostudzić. Mąkę przesiać z kakao, dodać pozostały cukier, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże, rozpuszczoną czekoladę i zagniatać, dodając porcjami miękkie masło. W razie potrzeby dodać mąki lub kwaśnej śmietany. Ciasto odłożyć, przykrywając ściereczką) na około godzinę.

Przygotować nadzienie: ser zagnieść lub zmiksować z truskawkami (mrożone rozmrozić) i wymieszać z cukrem, cukrem pudrem oraz waniliowym.

Potem podzielić na pół i każdą część rozwałkować na grubość około pół centymetra. Wycinać kubkiem kółka, a w połowie tych kółek wycinać serca. Na kółkach ciasta kłaść po łyżeczce nadzienia, przykrywać kółkami z wyciętym sercem, lekko dociskając. Postępować tak aż do wyczerpania ciasta. Ja część wyciętych serduszek odłożyłam i upiekłam razem z drożdżówkami. Drożdżówki ułożyć na blasze wysypanej mąką lub wyścielonej silikonową matą (do kupienia w hipermarketach). Wstawić do piekarnika na kilkanaście minut do temperatury 40oC. Potem wyjąć i nagrzać piekarnik do 180oC. Drożdżówki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem i piec około 20-25 minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.


Owocowe ciasta zimowe

 

Drożdżowe czekoladowe serca z serkiem truskawkowym



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s