Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą

Oto kolejny przepis z wykorzystaniem domowej pasty marcepanowej. Dość słodka. Z pysznym kruchym ciastem i chmurką bezy. Do tego powidło ze śliwek i mnóstwo bakalii. Składnikiem najsłodszym okazał się być marcepan.


Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą

Spód:

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru pudru

3 żółtka

125 g masła

Wypełnienie:

kilka łyżek powideł śliwkowych

1,5 szklanki bakalii (żurawina, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, łyżeczka startej skórki cytrynowej, posiekane orzechy włoskie i laskowe

200 g marcepanu (zamrożonego), np. z tego przepisu

Wierzch:

3 białka

100 g drobnego cukru

szczypta soli

łyżka mąki ziemniaczanej

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, posiekane masło i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć owinięte w folię do lodówki na pół godziny. Rozwałkować i wylepić dno i boki na wysokość 2-3 cm formy na tartę. Podpiec przez 20 minut w temperaturze 180oC.  

Następnie spód ciasta posmarować powidłem, posypać bakaliami, a marcepan zetrzeć na grubej tarce. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie, wciąż ubijając dodawać powoli cukier. Na końcu wsypać mąkę i dobrze połączyć z pianą. Wyłożyć na wierzch i piec w temperaturze 170oC około 20 minut aż beza lekko się zezłoci. Ostudzić przed rozkrojeniem.


Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s