Ciastka z nutellą

Dziś znów słodkości. Pyszne czekoladowe ciasteczka z dodatkiem nutelli i mielonych orzechów laskowych. Bardzo aromatyczne. Przepis znalazłam na blogu Sweet art. Zamiast olejku rumowego użyłam mielonej kawy. Ponadto nie formowałam z ciasta kulek, ale je rozwałkowałam i wycinałam ciastka foremkami.

Ciastka z nutellą
Składniki:
100 g masła
75 g cukru (w tym 8 g cukru waniliowego)
szczypta soli
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g kakao
50 g zmielonych orzechów laskowych
olejek rumowy (zamieniłam na łyżkę mielonej kawy)
50 g nutelli
2 łyżki śmietany 18%

Ciastka z nutellą
Ubić masło z cukrem na puszystą masę. Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, solą,  orzechami i ewentualnie kawą. Wsypać do masła, wymieszać. Dodać nutellę, olejek rumowy i śmietanę. Wymieszać wszystko, najlepiej ręcznie.
Owinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na pół godziny. Nastawić piekarnik na 175°C.
I sposób: z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Rolować w rękach na kształt małego palca.
Spłaszczyć widelcem.
II sposób: ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm, wykrawać foremką ciastka i kłaść na blachę wyłożoną pergaminem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut.
Wyjąć, ostudzić.

Ciastka z nutellą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s