Sernik waniliowy z budyniem i jabłkami

Kolejne ciasto z serem. Dla urozmaicenia jest w nim jeszcze budyń waniliowy, złote jabłka, polewa toffi i posiekane orzechy włoskie. Zapraszam…

 

Sernik waniliowy z budyniem i jabłkami

 

Przepis na tortownicę 26 cm.

Ciasto:

150 g masła

2 niepełne szklanki mąki krupczatki

1/2 szklanki cukru pudru

szczypta soli

1 żółtko

1 łyżka kwaśnej śmietany

Budyń:

2 budynie waniliowe z cukrem

400 ml mleka


Sernik waniliowy z budyniem i jabłkami

 

Masa serowa:

500 g serka śmietankowego

2 łyżki cukru z wanilią

3 łyżki zwykłego cukru lub cukru pudru

1 białko

2 jajka

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

3 jabłka odmiany Golden Delicious lub Szarej Renety

Polewa:

2 łyżki masła

2 łyżki jasnego brązowego cukru

2 łyżki miodu

200 ml śmietany kremówki

 

Sernik waniliowy z budyniem i jabłkami

 

Masło posiekać, sypkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto z masłem, żółtkiem i śmietaną. Ciasto rozwałkować i wylepić dno tortownicy oraz boki na wysokość około 3 cm. Podpiec spód około 20 minut w temperaturze 180oC (ja nie podpiekałam i był za jasny, niedopieczony). W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę ugotować budynie według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 400 ml. Wylać gorący na podpieczony spód. Wyłożyć jabłka. W misce wymieszać trzepaczką jajka z białkiem, dodać cukier, cukier waniliowy. Wymieszać, dodać ser i dobrze połączyć składniki. Na końcu wsypać skrobię i wymieszać dobrze z masą serową. Wylać na jabłka. Piec w temperaturze 170oC aż wierzch sernika będzie ścięty (około 50 minut). Sernik wyjąć i ostudzić. Schłodzić

Przygotować polewę. Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Zimny sernik polać gorącą polewą i obsypać posiekanymi orzechami.


Sernik waniliowy z budyniem i jabłkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s