Muffinki migdałowo-kokosowe

Nie smakują dokładnie jak okrągłe rafaello, są bardziej śmietankowe. Kryją jednak pewną tajemnicę, którą są… pyszne pozbawione skórki migdały…

Tworząc moje muffinki wzorowałam się na proporcjach podanych przez Gosię w innych muffinach.

 

Muffinki migdałowo-kokosowe

 

Składniki:

2 duże jajka

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2 płaskie łyżeczki cukru migdałowego

2 szklanki przesianej mąki pszennej

1/3 łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka kwaśnej śmietany

12 migdałów obranych ze skórki – wystarczy zalać wrzątkiem i gdy woda przestygnie migdały po naciśnięciu wprost wyskakują ze swoich ubranek 🙂

6 łyżek gęstego serka śmietankowego, 2-3 łyżki cukru pudru, kokos do obtoczenia

Składniki należy wyciągnąć z lodówki godzinę wcześniej.

W jednej misce połączyć mąkę, cukry, sól i proszek do pieczenia, a w drugiej jajka rozmieszać ze śmietaną, olejem. Mokrą mieszankę wlać do suchych składników i wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do otworów muffinkowych wyłożonych papilotkami, w środek ciasta wsunąć po migdale. Piec do suchego patyczka i lekkiego zezłocenia wierzchu babeczek (25 minut w 180oC).

Serek śmietankowy wymieszać z cukrem pudrem. Gdy muffiny przestygną smarować wierzch każdej i obtaczać w wiórkach.

 

Muffinki migdałowo-kokosowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s