Sernik migdałowy z prażonymi migdałami

Z nadzieją na lepszy rok życzę Wam wytrwałości, cudownych chwil, wspaniałych przeżyć i dużo zdrowia. Niech życie będzie tak słodkie i tak aromatyczne jak najsmaczniejsze ciasto… Ja pragnę by było takie jak ten sernik… Wszystkiego najlepszego dla wszystkich, którzy mnie odwiedzają…

 

Sernik migdałowy z prażonymi migdałami
 

 

Spód:

150 g zimnego masła, około 250 g mąki pszennej (krupczatki) 2 żółtka, łyżka kwaśnej śmietany, ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Migdały w karmelu:

300 g migdałów, 4 łyżki miodu, 100 g jasnego brązowego cukru, 100 g masła.

 Masa serowa:

1 kg sera zmielonego dwukrotnie lub dobrego tłustego sera wiaderkowego, 4 jajka, 2 białka, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 1/2 szklanki likieru Amaretto, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Polewa:

250 g kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki cukru pudru.

Z podanych składników szybko zagnieść spód sernika. Schłodzić na pół godziny.

Migdały posiekać na średnie kawałki. W garnku (najlepiej z nieprzywieralnym dnem, np. teflonowym) rozpuścić masło, cukier i miód, dodać migdały i gotować około 5 minut. W tym czasie wylepić ciastem dno tortownicy (27 cm).

Masę z migdałami zdjąć z ognia, odczekać minutkę i wylać na spód ciasta. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC (góra-dół).

W tym czasie zrobić masę serową. Jajka i białka rozmieszać, połączyć z mlekiem skondensowanym, likierem Amaretto i skrobią. Połączyć z serem. Wylać na migdały. Piec przez pierwsze 30 minut piec w temperaturze 180oC, potem dopiekać sernik w 150oC, aż jego wierzch będzie ścięty. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, zalać wierzch sernika i piec jeszcze 15 minut aż polewa śmietanowa stężeje. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce.


Sernik migdałowy z prażonymi migdałami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s