Pierniczki na choinkę z kolorowym lusterkiem

Moi mili czytelnicy!

Życzę Wam cudownych, niezapomnianych Świąt Bożego Narodzenia. W natłoku przygotowań świątecznych dzielę się z Wami kolorowymi pierniczkami, które jutro powiesimy na naszej choince. Jak długo będą ją zdobić, zadecydują moje dwie pociechy.

Niech magia świąt zamieszka w Waszych sercach… Wszystkiego co najlepsze dla Was i Waszych bliskich…


Pierniczki na choinkę

ierniczki na choinkę

ierniczki na choinkę

 

Składniki:

450 g mąki, 50 g kakao, 1/3 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki miodu gryczanego, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki dobrej przyprawy do piernika, 1 duże jajko, 125 g masła

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką,  na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki za pomocą foremek.

Witrażyki: w pierniczku wyciąć otworek małą foremką do ciastek (ostatecznie można nożem, końcówką butelki), posiekać landrynki lub lizaki nożem, napakować do otworków (z górką). Przy pomocy słomki do napojów wyciąć otworek na wstążkę lub nitkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (sprawdziłam, witrażyki gdy są już prawie zimne dobrze się od niego odklejają).

Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC.

Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są miękkie, później twardnieją, by znów zrobić się miękkie, chłonąc wilgoć z powietrza. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub powiesić na choince.

Pierniczki można jeszcze ozdobić lukrem białkowym:

Jedno białko roztrzepać dobrze widelcem z taką ilością cukru pudru, by tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę. Lukier najlepiej nakładać i ozdabiać pierniczki drewnianą wykałaczką.



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s