Domowa pasta migdałowa do wypieków i innych słodkości :)

Dziś zaspokoiłam ciekawość. Chciałam sprawdzić jak ze zmielonych migdałów powstaje domowa pasta migdałowa na marcepan. Muszę przyznać, że zadziwiająco przyjemnie. Już zbieram przepisy, by użyć tej masy w wypiekach. Na razie zamroziłam, bo w planie są inne słodkości, ale wkrótce podzielę się z Wami pysznościami z marcepanem. Przepis na pastę migdałową Bajaderki z Cin Cin znalazłam u Atiny.


Domowa masa migdałowa

 

Składniki na pastę migdałową:

1 1/2 szklanki migdałów bez skorki

1 1/2 szklanki cukru pudru

1 białko

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego dałam kilka kropli olejku migdałowego)

szczypta soli

Zmielić migdały partiami w malakserze, wymieszać z cukrem pudrem i resztą składników. Całość wyrobić na gładką, twardawa masę. Schłodzić dobrze w lodowce, masa musi być zimna przed kolejna obróbką. Niewykorzystane resztki świetnie przechowują się w zamrażalniku.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s