Śledzie na połówkach jajek i w sosie włoskim

Jak wiemy, śledzie to potrawa bardzo wigilijna i bardzo bożonaqrodzeniowa… lecz w połączeniu z jajkiem może wydawać się bardziej wielkanocna. Sami zdecydujcie. Do zestawu śledź plus jajko dołożyłam pyszny sos. Zainspirował mnie do tego keczup do pizzy. I wyszło danie, które moi chłopcy wcinali aż im się uszy trzęsły…


Śledzie na półokach jajek i w sosie włoskim

 

Składniki:

5-6 jajek ugotowanych na twardo

10-12 kawałków marynowanego śledzia n a wymiar połówki jajka (z jednego płata wychodzą 3 kawałki)

Sos:

puszka pomidorów bez skórki

2 korniszony

pół małego słoika czarnych oliwek

pół małego słoika kaparów

2 łyżki keczupu do pizzy (lub zwykłego plus łyżeczka ziół do pizzy)

1 łyżeczka octu balsamicznego najlepszy z Modeny)

sól i pieprz do smaku

Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek. Pokroić wzdłuż na połówki. Ściąć odrobinę białka od spodu i ułożyć na półmisku. Na jajka położyć kawałki śledzi.

Pomidory wyjąć i lekko odcisnąć z soku (sok można wykorzystać do zupy pomidorowej), pokroić drobno. Oliwki pokroić w plasterki, a korniszony w drobną kostkę. Kapary wyjąć z zalewy. Wszystko wymieszać z keczupem i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem. Sos wylać na każdy płat śledzia. Schłodzić przed podaniem.


Śledzie na półokach jajek i w sosie włoskim

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s