Ciastka z muesli i opowieść o kuchennej katastrofie

Pewnego dnia chciałam upiec ciasteczka dla koleżanek z pracy. I wybrałam przepis Doroty na ciasteczka z muesli. Zagniotłam ciasto i…, włączając piekarnik doprowadziłam do tego, że na klatce schodowej naszego bloku zrobiło się ciemno… ups… Na szczęście mąż, inżynier od prądów małych i dużych sprawił, że mieszkańcy bloku szybko odzyskali światło. Niestety, ja zostałam pogrążona w żałobie po stracie mocy pieczenia na dwa tygodnie. Dlaczego? Z powodu braku czasu mojego guru od urządzeń elektrycznych. Wyobrażacie sobie 14 dni bez sprawnego piekarnika? To było jak odwyk… Raz zapomniałam się, kupując frytki do piekarnika…

Masę na ciasteczka zamroziłam. Dobrze, że nie wzięłam się za biszkopt!!! 

Po dwóch tygodniach okazało się, że piekarnik jest sprawny, i że spaliła się tylko żarówka, przy okazji powodując wielkie zwarcie. Takiego odkrycia dokonał mój mąż (ten od prądów małych i tych wielkich) z pomocą miernika. Eureka!!!

Dziś ciasto rozmroziłam i upiekłam ciasteczka. Są smaczne, ale też bardzo kruche. Ich kruchość zbadał nasz młodszy syn, Julian, który z ciastek zrobił…….. muesli,. Zalał je mlekiem i zjadł z wielkim apetytem… Oto kolejny odkrywca w rodzinie!

Ciasteczka dodaję do akcji Ciasteczkowy Adwent, prowadzonej przez Flowerka.

 

Ciastka z muesli

 

Zmieniłam kilka składników ciasta, dlatego podaję przepis z moimi poprawkami. Oryginalne znajdziecie na blogu Moje wypieki.

Składniki na około 30 ciastek:

185 g masła, roztopionego

1 szklanka muesli (moja ulubiona granola z orzechami laskowymi i migdałami)

po 1/2 szklanki migdałów i orzechów laskowych grubo zmielonych

1 szklanka płatków owsianych

1/2 szklanki mąki (dałam orkiszową pełnoziarnistą)

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

70 g jasnego brązowego cukru

1 łyżka miodu

1 roztrzepane jajko



Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce zachowując spore odstępy, spłaszczać je łyżką.

Piec w temperaturze 170ºC przez 13-15 minut. Studzić najpierw na blaszce (będą miękkie), jak stwardnieją – na kratce.


Ciastka z muesli

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s