Torcik z galaretką i jagodami

To ciasto przywołuje na myśl letnie wspomnienia… Bo kryje w sobie kawałek lasu, a konkretnie borówki. Ostatnie zapasy zamrażalnikowe wrzuciłam wprost do tego ciasta. Czekoladowy biszkopt, masa budyniowa i jagody zatopione w galaretce…

 

Torcik z galaretką i jagodami

 

Biszkopt:

4 jajka

1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki gorzkiego kakao

3/4 szklanki drobnego cukru

2 łyżki oleju

szczypta soli

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)

Masa budyniowa:

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

1/2 l mleka

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru migdałowego lub waniliowego

200 g miękkiego masła

Wierzch:

ok. 350 g mrożonych lub świeżych jagód

2 galaretki o smaku owoców leśnych (dałam leśną i szafirową)

 

Torcik z galaretką i jagodami

 

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i olej, cały czas miksując. Odłożyć mikser. W osobnej misce przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wsypując partiami do masy jajecznej delikatnie mieszać łyżką aż składniki dobrze się połączą. Wyłożyć do dużej tortownicy (min. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 170oC. ostudzić.

Budynie rozprowadzić w pół szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Wlać rozmieszany budyń do gotującego mleka małym strumieniem, ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Wsypać cukier i cukier migdałowy (lub waniliowy) i mieszać do jego całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. W tym czasie galaretki rozpuścić w około 800 ml wrzaątku, dodać zamrożone borówki. Jeśli borówki są świeże, wyłożyć je na masę przed wylaniem galaretki.

Miękkie masło utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. Rozsmarować na biszkopcie. Zalać tężejącą galaretką i schłodzić ciasto do całkowitego jej stężenia.

 

Torcik z galaretką i jagodami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s