Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną na drożdżowym spodzie

Na pewno znacie szarlotkę na biszkopcie z bitą śmietaną. To pyszne i pięknie prezentujące się ciasto. Ja dla odmiany chciałam nieco cięższe ciasto na spód tej szarlotki. Nie wybrałam maślanego, ani na oleju i maślance, ale właśnie drożdżowe i to był super pomysł! Wilgotne, o nieco winnym smaku, wspaniale komponuje się z pozostałymi warstwami.

 

Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną i na drożdżowym spodzie

 

Składniki spodu:

1/2 szklanki ciepłego mleka

około 2 szklanek mąki

20 g świeżych drożdży

1/2 szklanki drobnego cukru

1 cukier waniliowy

1 jajko

2 łyżki stopionego masła

Nadzienie:

4-5 winnych jabłek ( uwielbiam Golden Delicious)

1 galaretka cytrynowa

Wykończenie:

500 ml śmietany kremówki 36%

2 fixy do śmietany

3 łyżki cukru pudru

mielone migdały, płatki migdałowe

lub pokruszone wafelki do dekoracji

 

Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną i na drożdżowym spodzie

 

W mleku rozpuścić drożdże, dodając 1 łyżkę cukru. Poczekać aż drożdże zaczną pracować. Dodać mąkę, rozmieszane jajko, pozostały cukier i cukier waniliowy. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Na końcu dodać rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrobić aż ciasto wchłonie je całe. Zostawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Potem rozłożyć w natłuszczonej olejem tortownicy (27 cm) i spłaszczyć, zwłaszcza środek, bo zwykle ciasto najbardziej rośnie na środku, a mniej po bokach. Zostawić w ciepłym miejscu (np. w piekarniku nagrzanym do 30oC) do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Piec 30-40 minut w temperaturze 180oC. Wyjąć i ostudzić.

Jabłka, zetrzeć na grubym tarce, zalać szklanką wody i zagotować. Dodać galaretkę i rozpuścić. Odstawić do momentu aż zacznie tężeć. Wylać na ostudzone ciasto drożdżowe.

Śmietanę ubić z cukrem i fixami, rozsmarować na masie z jabłek, wyrównać powierzchnię i ozdobić mielonymi migdałami lub czym tylko chcecie. Smacznego!

 

Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną i na drożdżowym spodzie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s