Mięso z udek kurczaka w aromatycznym śmietanowym, podlanym białym winem sosie z kurek.
Składniki:
500 g mięsa z kurczaka (z udek bez skóry)
1 duża cebula
200 g świeżych kurek
3 ząbki czosnku
2 płaskie łyżki mąki
2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
masło
olej
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
Grzyby zalać wodą, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć i osuszyć. Mięso umyć, pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić mięso i obsmażyć. Zalać winem i gotować około 2 minuty. Przełożyć do garnka. Zalać 1,5-2 szklanek wrzątku i dusić. W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i łyżkę oleju. Cebulę posiekać, posolić, zeszklić, dodać posiekany drobno czosnek oraz kurki. Smażyć chwilę, następnie dodać do mięsa. Gotować aż kurczak będzie miękki. Śmietanę wymieszać z mąką. Wlać do mięsa, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem razowym i buraczkami.