Kurczak z kurkami

Mięso z udek kurczaka w aromatycznym śmietanowym, podlanym białym winem sosie z kurek.

 

Kurczak z kurkami

 

Składniki:

500 g mięsa z kurczaka (z udek bez skóry)

1 duża cebula

200 g świeżych kurek

3 ząbki czosnku

2 płaskie łyżki mąki

2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

masło

olej

pęczek natki pietruszki

sól

pieprz

Grzyby zalać wodą, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć i osuszyć. Mięso umyć, pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić mięso i obsmażyć. Zalać winem i gotować około 2 minuty. Przełożyć do garnka. Zalać 1,5-2 szklanek wrzątku i dusić. W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i łyżkę oleju. Cebulę posiekać, posolić, zeszklić, dodać posiekany drobno czosnek oraz kurki. Smażyć chwilę, następnie dodać do mięsa. Gotować aż kurczak będzie miękki. Śmietanę wymieszać z mąką. Wlać do mięsa, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem razowym i buraczkami.

 

Kurczak z kurkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s