Dziś podaję Wam przepis na dwa pyszne chleby z dodatkami na tej samej bazie. Do jednego bochenka dodałam fetę i suszone pomidory w oliwie, do drugiego – ser żółty i oliwki. Pyszne, a do tego niewiele przy nich pracy. Wystarczy wymieszać składniki.
Składniki na 2 bochenki:
700 g mąki luksusowej
300 g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
1 płaska łyżeczka cukru
3 łyżeczki soli
5 dag świeżych drożdży
1 litr ciepłej wody
2 łyżki oliwy
oraz 7-8 pomidorów z oliwy
100 g twardej fety
100 g twardego żółtego sera
mały słoiczek lub woreczek wypestkowanych oliwek bez nadzienia
Mąki, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą, dodać olej i wymieszać dokładnie łyżką(ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Następnie podzielić na pół, najlepiej posługując się wagą kuchenną, zważyć ciasto w dwóch jednakowych miskach. Do jednej porcji dodać pokrojone drobno fetę i suszone pomidory, do drugiej posiekane oliwki i ser żółty w drobnych kosteczkach. Jeszcze raz wymieszać oba ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie przełożyć ciasta do natłuszczonych foremek keksowych i odstawić do wyrośnięcia około 20 minut.
Piec około 1 godziny w temperaturze 210ºC.