Jedna baza, dwa chleby, dwa smaki

Dziś podaję Wam przepis na dwa pyszne chleby z dodatkami na tej samej bazie. Do jednego bochenka dodałam fetę i suszone pomidory w oliwie, do drugiego – ser żółty i oliwki. Pyszne, a do tego niewiele przy nich pracy. Wystarczy wymieszać składniki.

 

Chleby smakowe (z dodatkami)


Składniki na 2 bochenki:

700 g mąki luksusowej

300 g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej

1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich

1 płaska łyżeczka cukru

3 łyżeczki soli

5 dag świeżych drożdży

1 litr ciepłej wody

2 łyżki oliwy

oraz 7-8 pomidorów z oliwy

100 g twardej fety

100 g twardego żółtego sera

mały słoiczek lub woreczek wypestkowanych oliwek bez nadzienia

 

Chleby smakowe (z dodatkami)

 

Mąki, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą, dodać olej i wymieszać dokładnie łyżką(ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Następnie podzielić na pół, najlepiej posługując się wagą kuchenną, zważyć ciasto w dwóch jednakowych miskach. Do jednej porcji dodać pokrojone drobno fetę i suszone pomidory, do drugiej posiekane oliwki i ser żółty w drobnych kosteczkach. Jeszcze raz wymieszać oba ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. 

Po tym czasie przełożyć ciasta do natłuszczonych foremek keksowych i odstawić do wyrośnięcia około 20 minut.

Piec około 1 godziny w temperaturze 210ºC.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s