Sernik orzechowy z nutellą

Moim marzeniem jest otworzyć sernikarnię. Sernikową cukiernię z galerią zdjęć przyrody… W menu znalazłby się zapewne, nawet zająłby honorowe miejsce sernik, który dzisiaj Wam przedstawię… To mój przepis autorski. Zapraszam do cukierni moich marzeń… oraz na blog, w którym piszę wiersze. To mój debiut po 10 latach ciszy. Teraz znów mam taką potrzebę. Zapraszam do MOTYLI W SERCU.

 

Sernik orzechowy z nutellą

 

Ciasto:

100 g gorzkiej czekolady

100 g masła

2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

2 jajka (białka i żółtka osobno)

120 g brązowego cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

120 g mąki

Masa serowa:

800 g sera na serniki

150 g cukru

4 żółtka

2 jajka

cukier waniliowy (16 g) lub ekstrakt

½ słoika kremu orzechowego (np. Nutella)

Beza:

4 białka

200 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

120 g grubo mielonych orzechów laskowych

szczypta soli


 Sernik orzechowy z nutellą

 

Czekoladę i masło rozpuścić z cukrem. Ostudzić. Wymieszać z dżemem i żółtkami. Białka ubić na sztywno. Do masy czekoladowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i dobrze wymieszać. Na końcu wmieszać delikatnie białka. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Po wyjęciu ciasta temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160oC.

W tym czasie przygotować masę serową. Ser krótko miksować z jajkami, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym (ekstraktem). Na końcu dodać skrobię i wymieszać.

Wylać na upieczony spód czekoladowy. Na wierzch wyłożyć miejscami po 1/2 łyżeczki kremu orzechowego. Włożyć do piekarnika i piec aż wierzch sernika będzie ścięty czyli około 45 minut. Mniej więcej po pół godzinie pieczenia sernika z masą serową ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Po tym czasie dalej ubijać, dodając porcjami cukier. Na końcu dodać skrobię. Wyłączyć mikser. Porcjami dodawać zmielone orzechy i wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony sernik i dopiekać aż beza orzechowa stanie się lekko brązowa i ścięta na wierzchu. Wyjąć i ostudzić. Ozdobić polewą (50 g gorzkiej czekolady rozpuścić z łyżką masła i 3 łyżkami mleka). Schłodzić kilka godzin w lodówce. Sernik również przechowywać w lodówce.



Sernik orzechowy z nutellą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s