Moim marzeniem jest otworzyć sernikarnię. Sernikową cukiernię z galerią zdjęć przyrody… W menu znalazłby się zapewne, nawet zająłby honorowe miejsce sernik, który dzisiaj Wam przedstawię… To mój przepis autorski. Zapraszam do cukierni moich marzeń… oraz na blog, w którym piszę wiersze. To mój debiut po 10 latach ciszy. Teraz znów mam taką potrzebę. Zapraszam do MOTYLI W SERCU.
Ciasto:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 jajka (białka i żółtka osobno)
120 g brązowego cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mąki
Masa serowa:
800 g sera na serniki
150 g cukru
4 żółtka
2 jajka
cukier waniliowy (16 g) lub ekstrakt
½ słoika kremu orzechowego (np. Nutella)
Beza:
4 białka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
120 g grubo mielonych orzechów laskowych
szczypta soli
Czekoladę i masło rozpuścić z cukrem. Ostudzić. Wymieszać z dżemem i żółtkami. Białka ubić na sztywno. Do masy czekoladowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i dobrze wymieszać. Na końcu wmieszać delikatnie białka. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Po wyjęciu ciasta temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160oC.
W tym czasie przygotować masę serową. Ser krótko miksować z jajkami, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym (ekstraktem). Na końcu dodać skrobię i wymieszać.
Wylać na upieczony spód czekoladowy. Na wierzch wyłożyć miejscami po 1/2 łyżeczki kremu orzechowego. Włożyć do piekarnika i piec aż wierzch sernika będzie ścięty czyli około 45 minut. Mniej więcej po pół godzinie pieczenia sernika z masą serową ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Po tym czasie dalej ubijać, dodając porcjami cukier. Na końcu dodać skrobię. Wyłączyć mikser. Porcjami dodawać zmielone orzechy i wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony sernik i dopiekać aż beza orzechowa stanie się lekko brązowa i ścięta na wierzchu. Wyjąć i ostudzić. Ozdobić polewą (50 g gorzkiej czekolady rozpuścić z łyżką masła i 3 łyżkami mleka). Schłodzić kilka godzin w lodówce. Sernik również przechowywać w lodówce.