Drożdżówki z dżemem i orzechową kruszonką

Uwielbiam zapach drożdży… a właściwie zapach drożdżowego ciasta… przy pieczeniu drożdżowych bułeczek zapach jest tak samo niepowtarzalny. Upiekłam je na podróż w Dzień Wszystkich Świętych. Z pysznym dżemem porzeczkowym od kochanej teściowej (tak, tak) i orzechową kruszonką z orzechami zbieranymi od dobrego człowieka – mojego teścia… i łuskanymi przez wyjątkowego człowieka – mojego męża…

Ostatnio mój piekarnik hula jak szalony. I wróciła chęć na tworzenie potraw. nie wiem na jak długo, więc korzystam do woli… Smak orzechowej kruszonki jest tu niesamowity, dlatego wkrótce powtórzę orzechowy wypiek w wersji extra….

I chcę jeszcze podziwiać jesień w ten weekend i wyruszyć w celu wzbogacenia albumu o złotej polskiej jesieni 2011.

 

Drożdżówki z dżemem i orzechową kruszonką

Drożdżówki z dżemem i orzechową kruszonką

 

Składniki:

600 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

50 g cukru

50 g stopionego masła

1 jajko

1 żółtko

250 ml mleka

1 łyżeczka cukru waniliowego

Nadzienie: dobry dżem; polecam domowy z czarnej porzeczki

Kruszonka:

70 g miękkiego masła

70 g mąki

70 g jasnego brązowego cukru

50 grubo zmielonych orzechów laskowych

 

Do posmarowania: 1 roztrzepane białko z 1 łyżką mleka

 

Mleko podgrzać. Ma być ciepłe, ale nie gorące. Zrobić zaczyn: drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.

Wlać resztę mleka, cukru, jajko i żółtko. Dodając porcjami mąkę, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Na końcu wyrabiać, wlewając rozpuszczone masło. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na około godzinę aż podwoi swoją objętość.

 Z ciasta odrywać porcje ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozpłaszczać, nakładać po łyżeczce dżemu, łączyć brzegi i układać na blasze wyłożonej papierem łączeniem pod spód, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.

Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.

Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem, posypać kruszonką.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.

Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

 

Drożdżówki z dżemem i orzechową kruszonką

Drożdżówki z dżemem i orzechową kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s