Sernik migdałowy z gruszkami i sosem toffi

Jak ja się stęskniłam za sernikiem… W mojej głowie krążyło kilka smaków i udało mi się połączyć je w jedno. Wszystkim smakował, bo kto nie lubi słodkich gruszek, aromatycznego toffi i chrupiących orzechów. Spód sernika wykonałam z mąki orkiszowej i migdałów. Wyszedł nieco za gruby, więc podaję składniki po zmniejszeniu ilości składników.

Zapraszam serdecznie na mój fotograficzny blog pod tym adresem i oczywiście na jesienny sernik.

 

Sernik migdałowy z gruszkami i sosem toffi

 

Spód na tortownicę 26-27 cm:

100 g masła

75 g mielonych migdałów (nie na mąkę, nieco grubiej)

180 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

1 średnie jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g brązowego cukru

Masa serowa:

1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub sera na serniki (użyłam Piątnicy)

150 g białego cukru

1 opakowanie cukru migdałowego Delecta lub ekstrakt migdałowy albo aromat

5 jajek

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

3-4 duże soczyste gruszki

120 g orzechów, grubo posiekanych i uprażonych na suchej patelni

Sernik migdałowy z gruszkami i sosem toffi

 

Wszystkie składniki przeznaczone na spód ciasta włożyć do malaksera i wymieszać aż powstanie kula lub zagnieść na stolnicy. Owinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.

W misce utrzeć se, wbijać po jednym jajku, dodając porcjami cukier wymieszany z cukrem migdałowym, tylko do połączenia się składników. Dodać skrobię i jeszcze raz wymieszać.

Ciasto wyjąć, wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem lub folią. Wylać masę serową. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę. Wyłożyć na wierzch masy serowej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC na pól godziny. Potem zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec jeszcze godzinę. Sernik wyjąć i ostudzić.

Sos toffi (z przepisu Asi):

1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki masła

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Sos jeszcze trochę zgęstnieje po ostudzeniu. Nie należy jednak pozwolić mu za bardzo wystygnąć, bo może oddzielić się z niego tłuszcz.

Sernik polać sosem i obsypać wierzch podprażonymi orzechami (użyłam mieszanki: włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowca, migdały).


Sernik migdałowy z gruszkami i sosem toffi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s