Muffiny orkiszowe z jeżynami

Czasami warto przeszukać kuchenne zakamarki i dokonać ciekawego odkrycia, jakim jest na przykład małe pudełko jeżyn w zamrażalniku. Pozostałe składniki znalazłam w innych kuchennych kątach. Pół godziny i wypiek gotowy. I ten wspaniały zapach…

 

Muffiny orkiszowe z jeżynami

 

Składniki suche:

2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej

1/2 szklanki otrąb pszennych

2/3 szklanki brązowego cukru

1 spora łyżka kakao

1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej

płaska łyżeczka kardamonu

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 płaska łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku dopieczenia

 

Składniki mokre:

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki mleka

125-150 g jogurtu (dałam śliwkowy)

1 duże jajko

oraz szklanka jeżyn (mogą być mrożone)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, a w drugim mokre.
Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Wrzucić jeżyny i jeszcze raz przemieszać.

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki. Ja używam formy silikonowej, więc nie smaruję jej tłuszczem ani nie wykładam papilotkami. Piec w temperaturze 180ºC około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.  


Muffiny orkiszowe z jeżynami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s