Odkąd piekarnik jest naprawiony, nie ma dnia bez dania na ciepło…. Chleb, ciasto, muffiny, zapiekanka, tarta…
Tartę na twarogowym spodzie robiłam już dwa razy. Ciasto jest szybkie i bardzo proste w wykonaniu. W dodatku nieco lżejsze od maślanego. Tym razem nadzienie bardziej „męskie”, mięsne i treściwe. Żeby jednak było zdrowiej, ciasto wykonałam z mąki pełnoziarnistej i tak też jest pysznie!
Ciasto:
2 pełne szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
20 dag twarogu
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki mleka
6 łyżek oleju
tłuszcz do formy
Nadzienie:
150 g chorizo (dałam w plastrach)
150 g chudego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 suszonych pomidorów
250 g gęstej kwaśnej śmietany (może być słodka)
1 jajko
100 g żółtego sera
pieprz, majeranek
sól, pieprz
Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny.
Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę lub cienkie plastry, chwilę podsmażyć. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa. Zeszklić, na końcu dodać zmiażdżony czosnek. Pomidory pokroić w paski, wymieszać z podsmażonym mięsem. Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkiem, startym żółtym serem, pieprzem i majerankiem. Posolić do smaku, nie za dużo bo mięso, ser i pomidory są dość słone
Ciastem wylepić dno formy wysmarowanej tłuszczem – podnosząc brzegi na wysokość ok 3 cm.
Na ciasto wyłożyć mięso z pomidorami, zalać sosem. Piec około 30 minut w temperaturze 200oC.