Razowa tarta serowa z chorizo, boczkiem i suszonymi pomidorami

Odkąd piekarnik jest naprawiony, nie ma dnia bez dania na ciepło…. Chleb, ciasto, muffiny, zapiekanka, tarta…

Tartę na twarogowym spodzie robiłam już dwa razy. Ciasto jest szybkie i bardzo proste w wykonaniu. W dodatku nieco lżejsze od maślanego. Tym razem nadzienie bardziej „męskie”, mięsne i treściwe. Żeby jednak było zdrowiej, ciasto wykonałam z mąki pełnoziarnistej i tak też jest pysznie!

 

Razowa tarta serowa z chorizo, boczkiem i suszonymi pomidorami

 

Ciasto:

2 pełne szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

20 dag twarogu

1 jajko

1 łyżeczka soli

1/3 szklanki mleka

6 łyżek oleju

tłuszcz do formy

Nadzienie:

150 g chorizo (dałam w plastrach)

150 g chudego boczku

1 cebula

2 ząbki czosnku

10 suszonych pomidorów

250 g gęstej kwaśnej śmietany (może być słodka)

1 jajko

100 g żółtego sera

pieprz, majeranek

sól, pieprz

 

Razowa tarta serowa z chorizo, boczkiem i suszonymi pomidorami 

 

Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny.

Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę lub cienkie plastry, chwilę podsmażyć. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa. Zeszklić, na końcu dodać zmiażdżony czosnek. Pomidory pokroić w paski, wymieszać z podsmażonym mięsem. Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkiem, startym żółtym serem, pieprzem i majerankiem. Posolić do smaku, nie za dużo bo mięso, ser i pomidory są dość słone

Ciastem wylepić dno formy wysmarowanej tłuszczem – podnosząc brzegi na wysokość ok 3 cm.

Na ciasto wyłożyć mięso z pomidorami, zalać sosem. Piec około 30 minut w temperaturze 200oC.



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s