Jeszcze zdążyłam. Dodać przepis do Różowej akcji Szarlotek oraz Monami o wdzięcznej nazwie Bananowy song. Ciasto, które miało być różowe. Najbardziej różowy jest jednak lukier…
Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 budynie wiśniowe
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki białego cukru
2/3 szklanki suszonych wiśni (lub żurawiny)
125 g miękkiego masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 jajka
2 łyżki syropu wiśniowego dla wzmocnienia koloru
2-3 rozgniecione banany
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
kilka łyżek syropu wiśniowego
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło utrzeć na puch, wbijać po 1 jajku, przesypując cukrem. Dodać śmietanę oraz rozgniecione banany. Mąkę wymieszać z budyniami, sodą, proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy, miksując. Wrzucić wiśnie i jeszcze raz wymieszać.
Przelać ciasto do formy keksowej 35 x 11 cm wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 175°C przez około 40-50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. W tym celu należy cukier puder wymieszać z syropem wiśniowym. Dodać go tyle, aby lukier był gęsty, ale płynny.