Różowe ciasto bananowe z wiśniami

Jeszcze zdążyłam. Dodać przepis do Różowej akcji Szarlotek oraz Monami o wdzięcznej nazwie Bananowy song. Ciasto, które miało być różowe. Najbardziej różowy jest jednak lukier…

Różowe ciasto bananowe z wiśniami


Składniki:

1,5 szklanki mąki

2 budynie wiśniowe

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki białego cukru

2/3 szklanki suszonych wiśni (lub żurawiny)

125 g miękkiego masła

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

2 jajka

2 łyżki syropu wiśniowego dla wzmocnienia koloru

2-3 rozgniecione banany

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

kilka łyżek syropu wiśniowego

 

Różowy tydzień

 


 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło utrzeć na puch, wbijać po 1 jajku, przesypując cukrem. Dodać śmietanę oraz rozgniecione banany. Mąkę wymieszać z budyniami, sodą, proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy, miksując. Wrzucić wiśnie i jeszcze raz wymieszać.

 

Przelać ciasto do formy keksowej 35 x 11 cm wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 175°C przez około 40-50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. W tym celu należy cukier puder wymieszać z syropem wiśniowym. Dodać go tyle, aby lukier był gęsty, ale płynny.



Różowe ciasto bananowe z wiśniami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s