Szarlotka brzoskwiniowa w towarzystwie lodów migdałowych

Witam wszystkich serdecznie i zapraszam na ciasto! Dziś szarlotka bez jabłek… za to z brzoskwiniami. Przepis na ciasto dostałam wiele lat temu od mamy. Nieco je zmieniłam. A zamiast szarej renety użyłam brzoskwiń. Po cieście nie ma już wspomnień, dlatego niedługo upiekę je znów, ale tradycyjnie, bo z jabłkami…


Szarlotka brzoskwiniowa w towarzystwie lodów migdałowych

 

Składniki:

3 szklanki mąki z górką, koniecznie krupczatki

250 g masła

2 żółtka (białka zachować)

1 jajko

2/3 szklanki cukru pudru

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki śmietany

oraz

1,8 kg brzoskwini lub 2 kg jabłek (szara reneta, antonówka)

cukier kryształ lub brązowy cukier i cynamon

oraz cukier migdałowy do posypania brzoswiń.

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki. Brzoskwinie wypestkować, pokroić na ćwiartki. Jeśli używamy jabłek należy je obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plastry. Połowę ciasta rozwałkować na wymiar blaszki, wyłożyć nim spód, ułożyć ciasno owoce. Posypać brzoskwinie cukrem migdałowym, a jabłka cynamonem. Rozwałkować drugą połowę ciasta i przykryć nią owoce. Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem i posypać brązowym cukrem. Ja dodatkowo wierzch ciasta posypałam cynamonem. Piec około godziny w temperaturze 180oC. Podawać na ciepło z kulką lodów migdałowych (lub waniliowych).


Szarlotka brzoskwiniowa w towarzystwie lodów migdałowych


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s