Muffiny ze snickersami i pasowanie na ucznia

We wtorek mieliśmy w szkole i w domu uroczysty dzień. Mój syn oficjalnie został uczniem. Z tej okazji my czyli rodzice przygotowaliśmy dla dzieci poczęstunek. Moim zadaniem było upieczenie łakoci. Wybrałam muffiny ze snickersami. Skorzystałam z tego przepisu nieco go modyfikując.

 

Muffiny ze snickersami

 

Składniki sypkie:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 batoniki typu”snickers” (standardowej wielkości)

 

Składniki mokre:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

10 dag roztopionego masła

1/2 łyżki ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 łyżką cukru z prawdziwą wanilią)

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papilotkami (ewentualnie wysmaruj masłem, spryskaj tłuszczem do pieczenia) albo użyj formy silikonowej.

Każdego batona pokrój w poprzek na 6 równych części.

W misce wymieszaj wszystkie składniki.

W drugiej misce roztrzep jajka z mlekiem oraz aromatem i ekstraktem. Dodaj powoli roztopione masło i energicznie wymieszaj. Dodaj mieszaninę do składników sypkich i delikatnie wymieszaj – masa nie powinna być bardzo jednorodna, ważne, żeby nie zosawało suchej mieszanki.

Do otworów muffinkowych włóż po jednej łyżce ciasta., na to połóż po kawałku snickersa i przykryj drugą łyżką ciasta.

Wstaw do piekarnika na 25 minut. Muffiny są gotowe, kiedy ich wierzchy będą lekko brązowe, a z piekarnika zacznie wydobywać się zniewalający zapach.


Mikołaj w szkolnej ławce ze swoim bratem Julkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s